04 Werkzaamheden & werkmethoden
 >  Line of Fire
Introductie

De term "Line of Fire" wordt in het leger gebruikt en daarmee wordt de vuurlinie bedoeld. Dit is de baan van het schot. Je moet altijd zorgen dat je buiten schot blijft. Ook in de bouw- en infrabranche zijn er soortegelijke situaties.

Zorg dat jij en je collega's buiten deze energiebaan blijven, dus uit de "Line of Fire". Door buiten schot te blijven kan bij incidenten letsel worden voorkomen.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Bij ongevallen waarbij letsel op treedt is vaak de directe oorzaak dat het slachtoffer wordt geraakt. Dit kan zijn door:

  • vallende delen,
  • vloeistof wat wegspuit
  • delen die weg schieten
  • gas wat vrij komt.
  • Of doordat iemand zich snijdt, zich stoot of struikelt.

Kortom er komt energie vrij waardoor we letsel op lopen. Geraakt worden door die vrijkomende energie levert letsel op. Eén van die handigheidjes die we in de praktijk toepassen is om te zorgen dat je niet wordt geraakt. Denk aan een bokser die de stoot van zijn tegenstander probeert te ontwijken om geen klap op zijn hoofd te krijgen. Er komt een hoop energie vrij wanneer zij je raakt. Maar slaat ze mis kost het haar alleen maar energie.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Je doet dit zelf ook in je werk. Voorkomen dat je geraakt wordt. Een monteur sleutelt van zich af. Op een manier de flens (Platte ring aan het einde van een buis) loshalen waardoor de flens niet opent aan je gezicht zijde maar aan de andere kant. Wanneer er nog druk op staat, spuit de inhoud van de flens van je af. Je wordt niet geraakt.

Het van je af snijden met een mes in plaats van naar je toe snijden. Als je uitschiet dan snijd je je niet bij het van je af snijden.

Het hijsen van een rioolbuis in een sleuf waarbij jij niet onder de last gaat staan. Als de hijsvoorziening faalt kan jij geen kant op als je in de sleuf staat.

Wat denk je van je niet onder de hangende lasten begeven. Het afzetten van hijsgebieden is ervoor om te zorgen dat jouw lichaam niet in de vuurlinie is omdat je je niet onder een hangende last begeeft. Wanneer de last valt sta jij er niet onder en wordt je niet geraakt.

Of het wegnemen van een beschermkap van een haakse slijper waardoor de mogelijkheid bestaat dat wegspringende delen je gezicht of ogen raken. Je begeeft je in de vuurlinie!

Kortom zorgen dat je niet geraakt wordt. Door je goed te positioneren waarbij je al nadenkt wat er kan gebeuren als iets wegschiet of vrij komt kan een hoop ellende voorkomen. Je kent vast ook een regel die het “werken uit de vuurlinie” principe hanteert.


Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ik ben erg benieuwd of jij voorbeelden hebt uit jouw praktijk situatie van werken uit de vuurlinie principe. Bespreek jouw voorbeeld voor werken

Tips > Voor meer informatie

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.